BPI Subic Regatta 2025
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Date: 2025-03-26

Question for Officials

Question No: 01
Question For: Race Committee

Question:
Good afternoon Simon James / Race Committee.

This is Francis Ordoveza from Karakoa. I have an inquiry regarding the NOR / SI for the
BPI Subic Regatta.

The three previous regattas of the BPI Signature Yacht Race Series allowed yachts to carry
one more spinnaker than the number on their IRC certificate. Boat owners planned their
sail inventory with this in mind. We don't see this info specified in the NOR or SI's for the
BPI Subic regatta.

I would like to ask if the NOR & SI will be amended to allow one more spinnaker than the
IRC certificate just like all the previous BPI series regattas.

It would allow all the boats that have sailed the BPI series to race with the same quantity
of sails that they have used before.

Hoping for your feedback and decision on this matter.

Thank youl!

Answer:
Response from PRO Simon James.
IRC Rule 11.1 and 11.2 only allow permission to modify 21.6.1 to use an additional
Spinnaker in addition to their certificate for Events of OSR Category 0,1,2 or 3. As this is
not classed as an offshore event as it is being run under OSR for Inshore Racing. We
cannot amend the IRC Rule.
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